Nieuws & Weblog

Netwerkaudio

  Monday 16 February 2015, 12:58
  Nieuws
Voor veel mensen die werkzaam zijn in de professionele audio-industrie is een audio over een netwerk een geweldige stap vooruit. Dikke multikabels worden vervangen door een eenvoudige netwerkkabel, lange afstanden en redundancy zijn geen probleem meer. Een extra interface kan moeiteloos worden toegevoegd. Er kan flexibel en overzichtelijk worden gerout d.m.v. software. Clocking is eenvoudig en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Netwerkaudio
Op dit moment zijn er een aantal standaarden voor overdracht van professionele multi-channel audio over netwerken. De meest relevante zijn Dante, Ravenna, AVB en AES67.

Koploper op dit moment is Dante van de Australische firma Audinate. Er zijn al meer dan 200 partijen die Dante ondersteunen, van luidsprekerfabrikanten tot microfoonbouwers. Grote bedrijven als Yamaha, SSL, Sennheiser, Focusrite en Studer hebben inmiddels Dante compatible apparatuur in hun leveringspakket.

Dante wordt echter op de hielen gezeten door Ravenna. Een netwerk protocol dat ontwikkeld is i.s.m. de Duitse omroepen en dat de laatste tijd sterk aan populariteit wint. Het Ravenna protocol omvat naast audio ook video streams. Het is een breder platform dan Dante en is in principe open en ongelicenceerd.

Dante en Ravenna werken volgens het layer 3* netwerk protocol. Dit betekent dat je in principe geen speciale netwerkswitches nodig hebt. In theorie voldoet een standaard Gigabit switch waardoor je audio IP en gewoon IP(internet) verkeer door elkaar kunt gebruiken. In de praktijk valt hier echter wel het een en ander op af te dingen. Er zijn inmiddels dedicated switches te koop die je "Quality of Service" (QOS), poort- en redundancy issues uit handen nemen. Duurder maar eenvoudiger te configureren en daardoor een stuk betrouwbaarder.

AVB (Audio Video Bridge) leek een paar jaar terug de audiomarkt te gaan veroveren. Maar om meerdere redenen zet die ontwikkeling niet echt door. In de Pro Audio markt hebben o.a. AVID en MOTU op basis van dit protocol een aantal producten op de markt gebracht.

Dat AVB minder populariteit geniet dan andere formaten is voor een deel te wijten aan het layer 2 protocol waarop het is gebaseerd. Apparatuur op basis van layer 2 heeft extra software (firmware) nodig om in een IP omgeving te kunnen functioneren. Netwerk switches die geschikt zijn om met deze software te werken zijn beperkt verkrijgbaar en doorgaans flink aan de prijs.
De nieuwste Apple computers ondersteunen AVB maar de implementatie staat nog in de kinderschoenen.

De AES67 standaard is door de AES Standards Committee (AESSC) in 2014 officieel bekrachtigd en begint nu al een belangrijke rol te spelen. De audiostream van AES67 vertoont veel gelijkenis met de audiostream in Ravenna. De twee zijn dan ook in grote mate compatible met elkaar. AES67 kan ook worden ingezet als een soort "vertaalprotocol" en kan daardoor (binnenkort) ook communiceren met bijvoorbeeld Dante en AVB.

Nog een interessante ontwikkeling is Dante Via. Hiermee kun je computers met non-Dante audio hardware aan een Dante netwerk koppelen.

Wil je meer weten over netwerkaudio. Bel gerust en bespreek met ons de mogelijkheden.


* In de jaren tachtig is een netwerk protocol op basis van 7 layers opgesteld. Netwerk communicatie tussen computergebaseerde apparatuur verloopt altijd op basis van een of meer van deze layers.