Nieuws & Weblog

De nieuwe Mac Pro

  Wednesday 19 February 2014, 12:48
  Nieuws

De nieuwe Mac Pro is er (eindelijk)
Net voor de Kerst kwamen de eerste, nieuwe Mac Pro op de markt. Het veroorzaakt voor velen een maar moeilijk te onderdrukken behoefte om tot aanschaf over te gaan. En laten we eerlijk zijn, voor een pro product (wat het ontegenzeggelijk is) is het gadget gehalte bijzonder groot.


De nieuwe Mac Pro

Waarin onderscheidt de nieuwe Mac Pro zich van de rest?
In de eerste plaats de vormgeving, natuurlijk. Verder beschikt de nieuwe Mac Pro over 2 videokaarten, een zeer snelle SSD opslag, maar liefst 6 Thunderbolt2 poorten, 3 USB3 poorten, 2 gigabit Ethernet aansluitingen, een HDMI aansluiting en ministekkers voor audio in- en uitgangen. Verder natuurlijk ook snelle WiFi en Bluetooth.

De voordelen op een rij:
-       Klein
-       Stil
-       Zeer krachtige grafische kaarten voor videobewerking
-       Zeer snelle interne opslag

Maar:
Er is geen mogelijkheid tot het plaatsen van uitbreidingskaarten in de computer zelf. Deze kunnen wel in een Thunderbolt-PCIe chassis worden geplaatst. Uiteraard moet die apart worden aangeschaft

Extra schijven worden aan de USB3 of Thunderbolt2 poorten aangesloten. USB3 en Thunderbolt schijfbehuizingen kosten extra geld.

De CPU, zeer belangrijk voor bv. de hoeveelheid plugins die je kunt draaien, van de goedkoopste 4 core Mac Pro is niet (veel) krachtiger dan de snelste iMac of snelste MacBookPro… En zelfs een opgevoerde MacMini van ± Euro 1.400,- komt al in de buurt van een instapmodel Mac Pro.

De 8-core en vooral de 12-core CPU varianten zijn wel zeer krachtig. Maar daarvan proficteer je alleen als software hebt die daar ook gebruik van weet te maken.

Lange Thunderbolt kabels zijn nogal duur. Als je je Mac op je bureau wilt zetten, en chassis, interfaces e.d.  verderop of in een aparte apparatenruimte dan gaat je dat minimaal enkele honderden euro's kosten.

Onze conclusie
Die nieuwe Mac Pro is een prachtig stukje vakwerk. Hij is compact, stil en uitermate krachtig. Maar let wel op: met alleen de aanschaf ervan ben je er dus nog niet.

Voor een aantal DAW gebruikers kan een MacMini, iMac of Mac Book Pro een prima alternatief zijn.