Nieuws & Weblog

The Ultimate Monitor Controller

  Saturday 26 April 2014, 13:12
  Nieuws

Wij verkopen monitor controllers vanaf ± Euro 100,-. De m905 kost 30 maal zoveel.  Waarom zou je  drieduidend Euro spenderen aan een apparaat dat alleen het volume regelt?

Wanneer je alleen op zoek bent naar een volumeregelaar die geen afbreuk doet aan het signaal, levert een stappenschakelaar de beste prijs/kwaliteitverhouding op. Een uitvoering met "gold plated" contacten, hoogwaardige 1% weerstanden en een fatsoenlijke behuizing koop je doorgaans vanaf ± Euro 350,-.

The Ultimate Monitor Controller

Een monitor controller is meer dan alleen een volumeregelaar en biedt meer functionaliteit. Naast een volumeregelaar, mute- en dim switch, heeft zo'n apparaat vaak een Talk Back circuit, meerdere balanced in- en outputs en een subwoofer/mono sum uitgang. Met zoveel aansluitingen groeit de behoefte om de controller te scheiden van de I/O unit.

Heden ten dage is het uitgangssignaal van een audio player of DAW (Digital Audio Workstation) zo goed als altijd digitaal. Wil je op een hoogwaardig  niveau afluisteren dan dient elke individuele bron te zijn voorzien van een HQ Digitaal Analoog  converter. Tenzij zo'n DA- converter al in de control room regelaar is opgenomen. Dan kunnen de bronnen worden aangesloten via AES/EBU, SPdif, USB etc. en worden ze allemaal op hetzelfde hoge niveau geconverteerd.

Wil je een mix goed kunnen beoordelen dan is het van belang dat er telkens op hetzelfde volume (SPL) wordt afgeluisterd. Het is daarom erg handig  wanneer een de monitor controller precies aangeeft wat het geluidniveau is. Nog fraaier is het wanneer een meetmicrofoon op de sweet spot de daadwerkelijk geproduceerde geluiddruk meet.

Werk je met een subwoofer en er is tevens sprake van meerdere monitor-sets,  dan is het van belang dat het geluidniveau van de subwoofer in verhouding kan worden gebracht met de verschillende monitor-sets en telkens meeschakelt.

Tot slot is het een voordeel wanneer de remote ergonomisch zo is ontworden dat hij intuïtief werkt en je in een oogopslag de status kunt aflezen.

Wanneer aan al deze zaken is voldaan blijven er slechts een handvol controllers over. En van die overblijvers is de Grace Design m905 waarschijnlijk de meest interessante.