Nieuws & Weblog

A-Designs Pacifica: Americas best kept secret

  Thursday 03 July 2014, 17:31
  Nieuws
Wanneer je op zoek bent naar een A-merk voorversterker met een vintagesound komen er doorgaans een handvol merken bovendrijven. Fabrikanten die hun producten baseren op ontwerpen uit de zestiger en zeventiger jaren. Te denken valt daarbij aan Neve, API, Chandler (EMI) en het wat jongere SSL. Toch is er nog een Amerikaans mengtafelmerk dat zonder twijfel in het rijtje thuis hoort: Quad Eight.
A-Designs Pacifica: Americas best kept secret
Nooit van gehoord? Je bent niet de enige.

Vanaf medio vijftiger jaren was dit merk verantwoordelijk voor een aantal innovaties op mengtafelgebied. Quad Eight leverde de consoles voor o.a. The Holywood Bowl, 20th Century Fox, Universal, Decca Records, Warner Brothers en Motown.

Maar een goed product betekent nog geen bestaanszekerheid. Het bedrijf werd in de tachtiger jaren gekocht door Mitsubishi die een mengtafel nodig had om een package te kunnen leveren tezamen met hun multitrack (Dash)recorders. Na een aantal jaren volgde een reorganisatie en trok Mitsubishi de stekker uit hun Amerikaanse pro audio tak. Quad Eight was no more.

Ruim 10 jaar geleden besloot Peter Montessi A-Designs op te richten. Een van de eerste producten van deze boutique fabrikant was de Pacifica. Genoemd naar een beruchte console van Quad Eight. Het ontwerp en de klank van deze pre-amp ligt dicht bij het originele Q8 ontwerp maar is op een paar punten aangepast (o.a. een verbeterde signaal/ruis verhouding, iets meer tophoog).

De Pacifica laat zich net als het originele ontwerp omschrijven als "Het beste van twee werelden". "All the big boldness and forward presence of the Neve (but lacking the extended top end compressed sound of a 1073) with a midrange clarity similar to an API". En dat is ook onze ervaring. Een bijzonder fijne sound. Direct, stevig maar niet agressief en met een fijn top hoog.

In Amerika heeft A-Designs onder engineers inmiddels de status van: "Best kept secret". Wij doen ons best om het merk ook in Nederland op de A-List te krijgen. Want daar hoort het thuis.

Onze stelling: Je kunt het je, bij het maken van een keuze niet permitteren aan de A-Designs Pacifica, P1 (500-series Pacifica) of Ventura (Pre + EQ) voorbij te gaan.

Beluisteren dus!