Nieuws & Weblog

Bezoek aan museum RockArt

  Sunday 29 March 2015, 16:20
  Weblog

In een maatschappij waar rendementsdenken de boventoon voert, vind je gelukkig altijd personen die bereid zijn een andere koers te varen. Mensen die hun onbetaalde tijd spenderen aan een passie die ooit bezit van hen nam en die maar niet wil slijten. Jaap Schut is zo'n persoon. Hij richtte museum RockArt op, gedreven door het idee dat er een plek moet zijn waar de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek opnieuw beleefd kan worden.

Bezoek aan museum RockArt
Ik werd op het bestaan van RockArt gewezen toen mijn zus me voor mijn verjaardag een DVD cadeau gaf over de restauratie van de Veronica boordstudio. Ze dacht dat het ondererp me wel zou interesseren en daar had ze helemaal gelijk in. In deze documentaire zie je hoe een aantal enthousiaste mannen onderdelen van de Veronica boordstudio bij elkaar brengt om het geheel voor publiek toonbaar te maken. Met name de inzet van oud Veronica technicus Ad(je) Bouwman is daarbij bewonderenswaardig te noemen. In augustus 2014 is de klus geklaard en nu is de boordstudio te bewonderen in museum RockArt in Hoek van Holland. Omdat ik de laatste 10 jaar van Veronica op zee bewust heb meegemaakt kon ik deze kans niet aan me voorbij laten gaan.

Aan de weg naar Hoek van Holland wordt al jaren gewerkt en ook deze zaterdag bleek het een hele toer om de havenplaats te bereiken. Maar we lieten ons door die paar obstakels niet ontmoedigen en na een zeer recreatieve tocht arriveerden we uiteindelijk ter plaatse.

Hoewel RockArt is gevestigd op een on-inspirerend industrieterrein was de eerste indruk meteen zeer aangenaam. De buitenmuren zijn gedecoreerd met manshoge 45 toeren singels. Voor de deur heet een Puch je welkom en klinkt er sixties muziek. Eenmaal binnen word je geconfronteerd met een indrukwekkende collectie vinyl, CD's, DVD's en memorabilia die tegen schappelijke prijzen wordt aangeboden. Binnen luttele seconden sta je te praten met een van de vrijwilligers die deze non-profit organisatie draaiend houden. Wij voelden ons meteen zo thuis dat we spontaan vergaten de verwaarloosbare entreeprijs van Euro 6.50 te betalen. Na aan onze verplichtingen te hebben voldaan gingen we op onderzoek uit.

Museum RockArt is bescheiden van afmeting. Volgens eigenaar Jaap Schut 750m2 maar met plannen voor een flinke uitbereiding. Toch is er voor de muziekliefhebber zoveel te zien dat je er gerust uren kunt verblijven zonder je te vervelen. Wanneer je een pauze wilt nemen is er een gezellige (om het maar eens een uniek Nederlands woord te gebruiken) bar waar drankjes en tosti's worden geserveerd.

Dit is de plek voor mensen met warme gevoelens voor het zeezendertijdperk. Ik kende de Veronica boordstudio alleen van foto's. Om hem in het echt te zien was een bijzondere ervaring. In een belendende ruimte zie je de Veronica studio zoals die begin 1960 was gevestigd aan de Zeedijk in Hilversum. En ook de inrichting van een van de Lapershoek studio's ontbreekt niet.

Maar er is in dit museum meer te zien. Naast het piratengebeuren tref je er een gitaarcollectie, gitaarversterkers, een Hammond orgel, artiestenkleding, de Veronica drive-in show apparatuur en een "custom made" Sony mengtafel die in 1965 door Sound Push studio in gebruik werd genomen. Op het bordje staat te lezen dat deze mengtafel maar liefst 450.000 Gulden heeft gekost. Wat een bedrag, zeker voor die tijd!

Wanneer je je verbonden voelt met de Nederlandse muziekgeschiedenis, is RockArt een plek waar je herinneringen opnieuw en op een bijzonder leuke manier kunt herbeleven.  Een aanrader!

Ulmt van der Linden

www.rockart.nl/