Nieuws & Weblog

Coles 4038 & Charter Oak E 700 Microfoons

  Wednesday 31 October 2012, 15:03
  Weblog
Door Crip Theeuwes

De Coles 4038 is een ribbon microfoon die oorspronkelijk uitsluitend gebruikt werd als broadcaster voor de BBC. Het model heeft een eigenaardige vorm, een hoefijzeren platte schijf (denk paard), en straalt enorm veel 'vintage' uit. Als je er maar lang genoeg naar kijkt ga je als van zelf denken aan rokerige nachtclubs en hees zingende vrouwen.
Coles 4038 & Charter Oak E 700 Microfoons

Of anderszins. Hoe dan ook, zeker is het dat de Coles emoties oproept van lang vervlogen tijden. Deels door ervaring en deels door gezond verstand ben ik gelukkig al lang niet meer zo gevoelig voor deze emotionele connotaties en kan ik redelijk objectief een auditieve mening vormen. Dat is per slot van rekening waar het om gaat, natuurlijk.

De drumsessie die ik deed in de fantastische Helmbreker studio in Haarlem, wat een opnameruimte (!), werd ook opgeleukt door velen andere microfoons. Allemaal met hun eigen kwaliteit. Zo hing er boven het drumstel van sterdrummer Ben Bakker een Royer 121 en een AEA R84. Beide microfoons zijn ribbons die hun sporen al lang verdient hebben. En dus de Coles. Er waren natuurlijk nog veel meer microfoons aan het werk maar mijn aandacht ging als eerste uit naar dat wat er mono boven het drumstel gebeurde. Iets waar we natuurlijk allemaal als eerste naar zouden moeten luisteren…. De Coles was het beste, zonder meer en absoluut. Ik heb nog maar zelden zo'n rustig en warm beeld gehoord. De Coles klinkt wezenlijk anders dan alle ribbons die ik ooit gehoord heb. De Royer was wat aggressief in het midhoog en de AEA een beetje ongecontroleerd. De Coles rustig en donker. Dat laatste was met wat equalizing echter eenvoudig te compenseren.

Toch zijn er ook wel minpunten te bedenken voor de Coles. Zo heeft de microfoon een aparte adaptor nodig zodat je hem aan een XLR kabel kunt pluggen en zijn er in het kale model geen voorzieningen getroffen voor de ophanging. Deze adaptor word los verkocht en is relatief duur. De Coles kost rond de Euro 800,- excl. adaptor en b.t.w. Toch is dit het allemaal waar, het is een geweldige microfoon, zeker als overhead op drums.

Ook bijzonder goed was de Charter Oak E 700. Deze groot membraam condensator microfoon was geplaatst op ongeveer een halve meter voor de kickdrum. Het signaal was bijzonder stabiel met voldoende definitie en onderkant. Heel erg compleet! Zeker een microfoon die, gezien de vriendelijke prijs, het onderzoeken waard is. De Charter Oak heeft bovendien alle richtingskarakteristieken en een Attenuation tot -20 dB.

Met permissie overgenomen van http://www.volverstudio.com