Nieuws & Weblog

Dante AV Networking World Amsterdam

  Wednesday 10 February 2016, 15:25
  Nieuws
Maandag 8 februari j.l. organiseerde Audinate in het Holiday Inn Hotel Amsterdam een seminar onder de titel: "Dante AV Networking World". En wij waren erbij. Rode draad was dat Dante integratie de laatste maanden exponentieel is gegroeid. Om op AoIP (Audio over IP) -gebied voldoende diversiteit te creëren (lees tegenwicht te kunnen bieden aan de toenemende invloed van Dante bedenker Audinate) is onlangs de "Alliance for IP Media Solutions" (AIMS) in het leven geroepen. Toch blijkt Dante door zowel fabrikanten als door eindgebruikers verreweg de hoogste acceptatiegraad te hebben. Voor de studiowereld biedt Focusrite met RedNet voor dit moment nog altijd de meest interessante oplossingen. Maar daarin komt gestaag verandering
Dante AV Networking World Amsterdam
Hierbij een korte samenvatting van de "Dante AV Networking World" dag:

Dante groeit exponentieel. Tientallen fabrikanten hebben nu al honderden Dante enabled producten beschikbaar. Concurrerende protocollen vertonen nauwelijks groei of lopen zelfs in marktaandeel terug.

Dante Via software maakt het mogelijk om audio via Dante van/naar alle soft- en hardware op een computer te verzenden/ontvangen. Via software heeft, hoe kan het ook anders beperkingen t.o.v. hardware oplossingen: zo kan er alleen ontvangen of verstuurd worden op 48kHz en is er extra latency. Maar met Dante Via kunnen oplossingen gerealiseerd worden die anders niet, of alleen via kostbare omwegen mogelijk zijn.

AES67 integratie komt eraan. De firmware voor de Audinate Brooklyn II kaart is er klaar voor. Fabrikanten testen op dit moment de implementatie. Met AES67 integratie wordt het mogelijk om bijvoorbeeld Ravenna en Dante apparatuur samen te laten werken.

Er wordt gewerkt aan een AES70 implementatie. Dit protocol kan onder andere worden gebruikt voor het besturen van, via Dante aangesloten apparatuur.

De eerstvolgende versie van de Dante controller-software bevat een eenvoudige vorm van beveiliging via een PIN code. Zo kan worden voorkomen dat iemand onbedoeld of ongewenst instellingen wijzigt. In een later stadium wordt de beveiliging meer fijnmazig. Denk hierbij aan meerdere lagen van bevoegdheden en de afscherming van bepaalde delen van het netwerk. Voorbeeld: Mic inputs mogen wel worden ingesteld, speaker routing en volumes niet.

Er staat een versie van de Dante controller op stapel die via een WIFI verbinding kan worden gebruikt. Nu kan de controller software alleen worden bediend vanaf een computer die ook fysiek in het Dante netwerk is opgenomen.

Voor meer informatie over Dante en Dante-enabled producten kun je ons altijd bellen of e-mailen.