Nieuws & Weblog

Dante Spoken Here: Seminar AoIP with Dante

  Thursday 04 June 2015, 14:01
  Nieuws

Op 3 juni 2015 organiseerde Audinate in Keulen een seminar onder de titel "AoIP in Broadcast with Dante". AoIP staat voor Audio over IP of wel audio via een IP netwerk. Ondanks dat er in de titel wordt gerefereerd aan broadcast doet AoIP zijn intrede in alle geledingen van de pro-audio en videomarkt.

Het aantal deelnemers lag rond de 150. Tussen de diverse lezingen door werden Dante compatibel producten getoond door een tiental fabrikanten waaronder Delec, Focusrite, NTP, Yamaha en DHD.

Dante Spoken Here: Seminar AoIP with Dante

Dante's grootste tegenspeler is het in Duitsland ontwikkelde "Ravenna". Dat verklaart vermoedelijk waarom het Australische merk Audinate dit seminar als eerste in Keulen organiseerde..

Na een dag luisteren naar sprekers en reacties uit de zaal kwam ik tot de volgende samenvatting:

-

Dante is met 225 ondersteunende fabrikanten op dit moment het breedst gedragen Audio over IP systeem.

-

Dante is het enige systeem dat compatibiliteit tussen verschillende merken kan garanderen.

-

Dante is een dataoverdracht protocol dat voor audio zeer geschikt is gebleken. Audinate heeft echter nog geen plannen om zich te verbinden aan enig control data protocol (zoals DMX) noch het formaat uit te breiden voor transport van videodata.

-

Ravenna is de enig andere een serieuze tegenhanger van Dante. Omdat Ravenna alleen een netwerkprotocol is en zelf geen aanvullende hardware levert, is compatibiliteit tussen verschillende merken niet gegarandeerd. Bovendien is Ravenna ontwikkeld door ALC NetworX, een dochterbedrijf van Lawo. Hierdoor is het het politiek gezien minder neutraal dan Audinate's Dante. Fabrikanten van producten die met Lawo concurreren zullen daardoor waarschijnlijk minder snel instappen.

-

AVB (Audio Video Bridge) lijkt als protocol voor de uitwisseling van audio datastreams tussen verschillende merken, door niemand meer serieus genomen te worden. De algemene consensus is de het momentum om daarin te slagen al weer enkele jaren achter ons ligt.

-

AES67 wordt door de meeste fabrikanten gezien als een welkome aanvulling. Als audio over IP oplossing zou AES67 nog te jong zijn. Het is een protocol waarvan de standaarden zo ruim interpreteerbaar zijn, dat de kans dat twee of meer apparaten direct probleemloos met elkaar samenwerken nog vrij klein is. Men is echter positief over de doorontwikkeling van AES67, evenals over de mogelijkheid die het biedt om als brug te fungeren tussen verschillende AoIP formaten. Audinate heeft aangekondigd AES67 binnen Dante te implementeren.

Het is interessant te zien dat hoewel fabrikanten en gebruikers doorgaans de voorkeur geven aan een open, ongelicenceerd protocol, systemen de grootste kans van slagen hebben wanneer er één bedrijf is die "de kar trekt". Pas dan worden er grote stappen gemaakt en verzandt men niet in eindeloos overleg met te veel partijen zoals dat met AVB is gebeurd.

Niemand kan de toekomst voorspellen maar een ding is mij wel duidelijk:

-

Dante is now and is here to stay" en wordt door een indrukwekkend aantal fabrikanten ondersteund.

-

Revenna kan technisch gezien zeker tegen Dante op en heeft in een aantal opzichten zelfs meer in huis. Het is op dit moment voor AoIP verbindgen van apparatuur van hetzelfde merk een uitstekende oplossing. Voor audioverbindingen tussen apparatuur van verschillende merken is volledige compatibiliteit niet gegarandeerd en verdient Dante zondermeer de voorkeur.

Ulmt van der Linden