Nieuws & Weblog

De nieuwe Mac Pro en PCIe

  Tuesday 01 October 2013, 15:24
  Nieuws

Een dezer dagen komt de langverwachte nieuwe Mac Pro op de markt. Voor veel professionele gebruikers de logische opvolger van hun huidige Mac Pro.

Gebruikers van systemen met PCIe kaarten zijn met de nieuwe Mac Pro, ook wel gekscherend de prullenbak of urn genoemd, niet zondermeer geholpen. Deze computer heeft namelijk geen PCIe sloten. Sommige gebruikers denken daarom nu al aan een overstap naar PC…

De nieuwe Mac Pro en PCIe

Dat is echter niet nodig. Elke moderne Mac heeft een of meer Thunderbolt aansluitingen. Hierop kan een PCIe adapter worden aangesloten. Een PCIe adapter is een compacte behuizing waarin één of meer PCIe kaarten kunnen worden gestoken. De twee bekendste fabrikanten van zulke adapters zijn Magma en Sonnet.

Magma chassis zijn inmiddels getest en in orde bevonden door AVID, het bedrijf achter Pro Tools. Met het testen van Sonnet chassis is AVID nog gaande. Het lijkt erop dat ook deze adapters binnenkort AVID's goedkeuring ontvangen.

Bij de aanschaf van zo'n adapter is het zaak goed te kijken naar de lengte van de PCIe kaart. Een Pro Tools HDX kaart past bijvoorbeeld niet zomaar in elke adapter.

Ben je van plan een nieuw audiosysteem aan te schaffen, dan loont het de moeite om te zien welke fabrikanten hardware leveren die standaard is voorzien van een Thunderbolt aansluiting. Zo heeft AVID Pro Tools HD Native Thunderbolt; Universal Audio heeft een Thunderbolt optie voor hun Apollo interface en Lynx Studio Technology brengt op korte termijn een LT-TB insteekkaart voor hun Aurora 8 en Aurora 16 op de markt.

Voor de mensen die nu werken met apparatuur met een Firewire aansluiting is er een oplossing in de vorm van een Thunderbolt naar FireWire adapter. Eenvoudig en goedkoop.

Voor Interfaces voorzien van USB2  verandert er niets. USB3 is standaard downward compatible. Apparatuur met USB2 kan daarom probleemloos worden aangesloten op de USB3 poort van de nieuwe Mac Pro.

Het gebrek aan PCIe sloten is  dus geen dwingende reden om de overstap van OSX naar Windows te maken.


Zip Boterbloem
Product Specialist