Nieuws & Weblog

Focal SM-9 demomiddag

  Friday 25 November 2011, 16:14
  Nieuws

Een aantal jaren geleden besloot het Franse Focal naast consumenten luidsprekers ook studiomonitoren te ontwikkelen. Niet verwonderlijk dat hun ontwerpen door pro audio engineers met argwaan werden benaderd. Die tijd is echter voorbij. Focal wordt als studio-monitorproducent inmiddels uiterst serieus genomen.

Focal SM-9 demomiddag

De SM9 is een product waarover al een tijd wordt gespeculeerd. Niet alleen omdat het Focal's top of the line monitor betreft. En ook niet omdat deze monitor al ruim een jaar wordt aangekondigd maar nog altijd niet op de markt is verschenen. Nee, het meest wordt er gesproken over de techniek achter het  ontwerp. Focal omschrijft de SM9 namelijk als twee monitorsystemen in een behuizing. Een 3-weg systeem met een 1" beryllium inverted dome tweeter, een 6.5″ midrange driver, 8″ bass driver en een 11″passieve radiator. Daarnaast functioneert de SM-9 ook als 2-weg systeem waarbij het gebruikt maakt van dezelfde 1" berylium tweeter and 6.5" midrange driver. Door middel van de "Focus" knop kan tussen deze twee monitor modi worden geschakeld.

Het voordeel van deze innovatie, zo stelt Focal, is dat het mogelijk is om een mix op een groot en een klein systeem te beluisteren zonder daarvoor twee verschillende monitor set-ups te gebruiken.

Vrijdag 25 november j.l. hebben we dan eindelijk dit bijzondere product mogen beluisteren. Nieuwsgierig naar onze luisterervaring? bel ons er dan even over.

De Focal SM-9 is naar verwachting leverbaar in maart 2012.