Nieuws & Weblog

Neumann TLM 107 maakt debuut met vertraging

  Monday 14 July 2014, 16:43
  Nieuws

We stonden al maanden op de uitkijk maar Neumann's nieuwe multi-pattern grootmembraan condensatormicrofoon bleef lang uit zicht. Vorige week kregen we in een persoonlijk gesprek het verhaal achter de vertraging te horen van Jorg Pohl, Sales & Marketing Manager bij Neumann Berlin.

Onderdelen die voor de audiokwaliteit niet kritisch zijn, laat Neumann doorgaans fabriceren bij toeleveranciers. In november 2013 keurde Neumann de eerste batch behuizingen van de TLM 107 volledig af. De afwerking voldeed niet aan de strenge eisen die eraan worden gesteld. Het resulteerde in een forse productievertraging.
Neumann TLM 107 maakt debuut met vertraging
De tweede batch werd nogmaals volledig afgekeurd waarna de directie het besluit nam dat Neumann de gewraakte onderdelen zelf zou gaan produceren. Zo was men niet langer afhankelijk van derden. Dat bleek echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. Inmiddels heeft Neumann alle expertise in huis en is de productie in volle gang. We verwachten dat de eerste zending ieder moment zal binnen komen.

De TLM 107 is Neumann's eerste nieuwe grootmembraan microfoon in bijna 5 jaar. Het is om verschillende redenen een zeer interessant product. Allereerst heeft de TLM 107 een multi-pattern capsule. Andere Neumann microfoons in de prijsklasse tussen de Euro 900,- en 1.500,- zijn single-pattern, alleen cardioide (nier). De TLM 107 heeft maar liefst vijf karakteristieken. Nu zijn er meer merken die multi-pattern microfoons leveren in deze prijsklasse. Maar zijn de twee capsules die hiervoor worden toegepast ook 100% identiek? Vaak niet. Wanneer de specificaties van beide capsules niet volledig gelijk is, zal de microfoon in omni of figure of 8 modus aan de achterzijde anders klinken dan aan de voorzijde. Dat is zeker niet het geval bij de TLM 107.

Bij het ontwerpen van het kapsel (capsule) heeft Neumann een volledig nieuwe productie techniek toegepast waarbij de nauwkeurigheid zo hoog is dat prestatieverschillen van deze microfoons onderling verwaarloosbaar zijn, ongeacht het serienummer. Geen reden meer om een matched pair te willen.

Bovendien kan deze microfoon ondanks de hoge gevoeligheid en uitstekende signaal/ruisverhouding, een max. SPL verwerken van maar liefst 153dB!

En ondanks al deze fraaie eigenschappen ligt de prijs van de TLM 107 slechts net boven de duizend Euro.

Maar waar het uiteindelijk natuurlijk om draait is de klank. Wegens goed gedrag hebben we van Neumann een preproductiemodel gekregen dat hier te beluisteren is. En wil je zolang niet wachten, dan kun je hier alvast luisteren hoe hij zich verhoudt tot de TLM 49 en de studio klassiekers U87 ai en m149. Met dank aan Sophie Hoeberechts (www.sophiehoeberechts.nl)

TLM 107

TLM 49

U87 ai

M149