Nieuws & Weblog

Nuage/Nuendo 6.0

  Tuesday 19 March 2013, 22:11
  Nieuws

In een "Audio Post" markt die door Pro Tools wordt gedomineerd, worden andere merken doorgaans slechts met een half oog bekeken. Waarom zou je ook? Pro Tools gebruikers bevinden zich in een goed en vooral groot gezelschap van gelijkdenkenden. Aankomend engineers worden met Pro Tools opgeleid waardoor ze er in de praktijk direct mee aan de slag kunnen. En dan is er natuurlijk nog de uitwisselbaarheid met de buitenwereld. Kortom, Pro Tools rules!

Nuage/Nuendo 6.0

En toch zijn er Audio Post huizen die zweren bij een ander merk. Hun engineers sommen de voordelen moeiteloos op en zeggen nooit meer met iets anders te willen werken. Deze gebruikers zijn natuurlijk niet onwetend, ze hebben andere invalshoek gekozen.

We hebben het natuurlijk over Steinberg Nuendo. De enige echt concurrerende Audio Post DAW software.

Maar Nuendo was geen all-in-one oplossing van hard- en software zoals Pro Tools. Het vormde daardoor geen naadloos geheel. Een voordeel vond de één die de vrije keuze van I/O boards en interfaces waardeerde; een nadeel volgens de ander omdat geen systeem hetzelfde was.

Maar nu is er NUAGE.
Zoals je wellicht weet is het Duitse Steinberg enige jaren geleden gekocht door Yamaha Music Japan. De vraag was lange tijd welke gevolgen dit voor Nuendo zou gaan hebben. Die vraag is inmiddels beantwoord: Nuage/Nuendo 6.0. Nuage is een indrukwekkend hardware systeem dat volledig voor Nuendo 6.0 is ontwikkeld. Tezamen vormen ze een combinatie van Dante gebaseerde controllers en I/O's die de concurrentie met Pro Tools aankan.

Tijdens een demonstratie in London was ik zeer onder de indruk van zowel het uiterlijk, de "built quality", als de gebruikersinterface. In deze video (in het Duits) wordt de functionaliteit van Nuage, i.c.m. Nuendo 6.0, stapsgewijs toegelicht. De ontwerpkeuzes van Steinberg/Yamaha wijken op diverse punten af van die van AVID. Zo worden controllers en interfaces onderling verbonden met CAT5 kabels via het Dante protocol. Het systeem is daardoor eenvoudig schaalbaar. Het maakt de communicatie tussen verschillende Nuage/Nuendo systemen kinderlijk eenvoudig.

Een sterke troef is dat Yamaha zich altijd heeft laten kennen als een fabrikant van zeer betrouwbare hardware met een uitstekende prijs/prestatie verhouding. Dat zie je direct in Nuage terug.

Wij verwachten niet dat Nuage de Audio Post wereld meteen op zijn kop zal zetten. Wij denken dat AVID Pro Tools voorlopig gewoon marktleider blijft. Maar we verwachten wel dat Nuage de markt zal opschudden. Want Nuendo/Nuage kan voor een aantal audio-nabewerkingsbedrijven zeker het verschil maken. 

Ulmt van der Linden