Nieuws & Weblog

Oprichter Helios overleden

  Monday 15 December 2014, 11:33
  Nieuws

Vrijdag 12 december j.l. is Huib Michaëlis op 66 jarige leeftijd overleden. Zijn naam zal niet iedereen bekend in de oren klinken. Toch was het Huib die in 1969, samen met zijn broer Steven, Helios oprichtte.

Als medeoprichter van Beatclub 't Smurf in Bussum boekte Huib tussen 1965 en 1969 niet alleen Nederlandse bands als Ekseption, Golden Earrings, The Shoes en Q65 maar ook internationale acts als Pink Floyd, Van Morrison en John Mayall.

Oprichter Helios overleden
Huib vertelde me ooit over een band die maar liefst 6.000,- Gulden durfde te vragen voor een eenmalig optreden. Dat werd door de mannen van 't Smurf natuurlijk niet geaccepteerd. Niet veel later kregen ze spijt de Rolling Stones de deur te hebben gewezen.

Maar Huib was vooral geïnteresseerd in luidsprekers en alles wat daarmee te maken had. Dus kon de oprichting van Haarlem Electronics Helios, zoals we in die tijd heetten, niet uitblijven. Huib's eerste klanten waren Golden Earrings, Shocking Blue en Gruppo Sportivo. Een prima begin dus.

Vijftien jaar later, in 1984 namen we Helios van Huib over. Hij had me zes jaar eerder in dienst genomen. We kunnen met zekerheid stellen dat Helios, zoals we dat nu kennen zonder Huib niet had bestaan. Ik ben hem er dankbaar voor.

Ulmt van der Linden