Nieuws & Weblog

Pro Tools 12.5 is uit

  Monday 04 April 2016, 12:27
  Nieuws
Het belangrijkste verschil: Cloud Collaboration
Met Pro Tools 12.5 is het mogelijk in "The Cloud" samen te werken met andere Pro Tools gebruikers die zich elders op deze planeet bevinden. Je kunt projecten opslaan en tegelijk gelijktijdig met twee andere partijen of partijen rouleren.
Pro Tools 12.5 is uit
Die samenwerking gaat als volgt: je upload (een deel van) een project naar de Cloud (dat gebeurt in de achtergrond via de project manager) en nodigt mensen uit om met jou samen te werken. wanneer ze akkoord gaan, kunnen zij het project downloaden. Daarna spelen ze bijvoorbeeld een track in of ze veranderen iets aan de mix. Die wijzigingen worden vervolgens weer naar de cloud gestuurd waarna jij ze zelf weer kunt downloaden. De samenwerking tussen Mac en PC is daarbij geen probleem. Op Youtube vind je filmpjes die het proces tot in detail beschrijven. Zoek naar ''AVID Cloud Collaboration for Pro Tools''.

De data wordt gecomprimeerd verstuurd, opgeslagen en lokaal weer uitgepakt zonder dat er sprake is van kwaliteitsverlies. AVID geeft je 500 MB en 3 projecten opslag gratis. Wil je meer dan kun je opslag bijhuren voor een bedrag per maand:

- Maximaal 5 projecten en tot 20 GB opslag: $9.99/maand(via je AVID account)
- Maximaal 10 projecten en tot 60 GB opslag: $24.99/maand(via je AVID account)

De AVID cloud dienst maakt gebruik van Amazon Web Services, net als sommige banken en ziekenhuizen dat doen. Behoorlijk veilig, dus. Alleen de mensen die samenwerken aan een project kunnen bij de data van dat project  komen.

Om fatsoenlijk te kunnen werken heb je een internetverbinding nodig van minstens 10–20 Mbps (up and down). De meeste breedbandverbindingen in Nederland voldoen aan deze eis.

Pro Tools 12.5 heeft een tekstvenster dat je kunt gebruiken om met elkaar te communiceren. De tekstberichten worden bij je Pro Tools project opgeslagen zodat  je die later nog kunt raadplegen.

Verder verandert er niets, het blijft gewoon mogelijk om Pro Tools Sessions te gebruiken zoals je gewend bent; de "In the Cloud" mogelijkheden zijn optioneel.

Het is altijd mogelijk om projecten lokaal op te slaan, en zo ruimte in the cloud vrij te maken.

Meer informatie:
http://AVID.force.com/pkb/articles/faq/Pro-Tools-Cloud-Collaboration-FAQ