Nieuws & Weblog

WesAudio Beta76

  Monday 23 March 2015, 18:10
  Nieuws

Eens in de zoveel tijd komt er een apparaat voorbij die je hart sneller doet kloppen. Ik zal de lijst van kandidaten van de afgelopen 10 jaar niet opnoemen maar mijn laatste liefde wil ik hier graag bespreken. Ik heb het over de WesAudio Beta76.

In de lente van 2013 kwam ik voor het eerst met deze compressor in aanraking. Het was Robert Westerholt van Within Temptation die me erop wees. Hij had de compressor gekocht in Frankrijk en was er vol van.
WesAudio Beta76
Robert bood mij aan de zijne voor een weekje uit te lenen. "Neem hem een paar dagen mee en test hem. Je zult vast onder de indruk zijn". En zo geschiedde. Het testen vond plaats bij een bevriende studio, Van Steijn Music Composing & Recording in Noordwijkerhout. Frans van Steijn is niet alleen een begaafd gitarist, hij is ook een onbehandelbare compressor  fetisjist. We vergeleken de Beta met o.a. een Vertigo VSC2, Neve 33609J, UREI 1178, Focusrite RED3, Emperical Labs Distressor, Summit DCL-200 en de  API 2500. We testen op kick, snare, bass, elektrisch gitaar, akoestisch gitaar en vocals. Aan het eind van de avond waren we allebei om. Frans wilde er een hebben en ik moest en zou dit merk naar Nederland halen.

We zijn nu ruim 1.5 jaar verder en ik ben er nog altijd even enthousiast over. Dit lijk me niet de plek om er langer over uit te wijden dus laat ik volstaan te zeggen dat we er inmiddels 15 hebben verkocht. En dat lijkt misschien niet heel veel in 18 maanden maar bedenk daarbij dat WesAudio een zo goed als onbekend, Pools merk is. Een van de vele boutique fabrikanten  die een clone van de beruchte UREI 1176 op de markt brengt en daarbij zeker niet de goedkoopste is (want dat is natuurlijk de Warm Audio WA76).

Ik kan met de hand op het hart zeggen dat om het even wie we de Beta76 hebben laten testen, geen van deze personen heeft hem teruggegeven. Gezien het enthousiasme dat gebruikers unaniem tonen hebben we een aantal reacties voor je onder elkaar gezet.

Ulmt van der Linden

-----------------------------------------------------------------------------------------

Crip Theewes • Volver Studio
Ik heb in mijn leven al aardig wat 1176's gehoord maar nog nooit een unit die zo goed klinkt als deze. Building-quality is bijzonder goed. Voelt stevig, stabiel met heldere metering. Functionaliteit is slim, een side-chain voor het laag en een tweede circuit, maar dan de klank: de Wes klinkt chique en met deze unit zet je een instrument of stem met gemak in de mix. Heb hem gebruikt op stem, op elektrisch gitaar en op snare. In elk opzicht wonderschoon, dik en volledig controleerbaar.

[6 maanden later]: Nog een gekocht en ik kan je zeggen deze doet het net zo goed! Wow XL!

Jasper Bom • Qubic Studios
Wij hebben deze compressor nu een paar maanden in het rack hangen en gebruiken deze bijna elke dag. De compressor geeft op bijna alles wat je kunt bedenken een mooie sound mee, van vocals tot elektrische gitaren tot een percussie je kunt het zo gek niet bedenken.

Alex Geurink • Studio West Hoogland
Aanrader; hiermee leg je instrumenten en vocalen met gemak in een mix. Daarbij een punchy klank die zelfs in de extremere situaties overeind blijft. Als een 1176 met beter(e) laag(controle), minder ruis en waar nodig schreeuwend met "ballen".

Frans van Steijn • Van Steijn Music Composing & Recording
De Beta76? Voor alles goed! Ik gebruik hem op kick, snares, gitaar en vocalen. Ik neem vocalen soms zelfs op met de Beta76 ertussen. Iets wat ik eerder nooit durfde. Top ding !

Joeri Saal • Studio 150
Voor sommige lastige mixproblemen is de beta76 precies de oplossing. Deze compressor heeft een specifieke kleur en maakt je geluid meteen heel stevig. Dat is vaak lekker maar het maakt hem daardoor voor sommige klussen minder geschikt. Moeilijke dingen pakt ie vaak goed op waardoor ze lekker strak in de mix komen te liggen. Maar zoals gezegd, de onderkant is soms ook wat te groot. Lekker veel is soms teveel. Zelf gebruik ik hem het liefst op de stand "Modern". De Vintage stand waarbij het geluid door een trafo wordt gestuurd, vind ik zelden een toevoeging. Kortom, een heel fijne compressor. In een aantal situaties precies de juiste maar niet voor alle toepassingen even geschikt.

Ardie van Beek • Funkerman

Ik gebruik de Beta76 vooral voor vocalen waarbij ik parallel compressie toepas. Ik mix in the box met effecten en haal de vocals vervolgens compleet met effecten door de Beta 76 heen. Dat levert een luxe sound op met een bepaalde compactheid waarbij de effecten heel mooi 'blenden' met de vocalen.

Hielke Praagman
Ik gebruik de Beta76 vooral voor vocalen, af en toe voor gitaar. Voor vocalen is ie echt te gek. Haalt het een stuk dichterbij. Voegt veel warmte toe aan de opname. Niet helemaal een eerlijk vergelijk maar t.o.v. de 'echte' 1178 die ik ook heb voegt de Beta76 iets extra's toe, waar de 1178 niet toe instaat is. Verder is de metering overzichtelijk en makkelijk in gebruik.