Nieuws & Weblog

De onhoorbare luidspreker

  Friday 26 February 2016, 11:55
  Nieuws

Onhoorbare luidsprekers? Kunt u zich daar iets bij voorstellen? Waarschijnlijk niet.

Luidsprekerfabrikanten doen al jaren hun best om muziek en spraak zo realistisch mogelijk weer te geven. Dat lukt steeds beter. Maar dan alleen als u de juiste positie ten opzichte van de luidsprekers inneemt. Iets teveel naar links of rechts en het geluidsbeeld raakt verstoord.

De onhoorbare luidspreker

Onbewust bent u zo vertrouwd geraakt met de klankeigenschappen van luidsprekers dat u zich maar moeilijk kunt voorstellen hoe het is om te luisteren naar geluid zonder de "bijwerkingen" van een luidspreker.

Wanneer u zich geblinddoekt in een ruimte bevindt waar een violist speelt, weten uw hersenen onmiddellijk dat het een echt instrument betreft.  Dat komt omdat een instrument in alle richtingen, voor verschillende toonhoogtes een unieke afstraling heeft. Wordt datzelfde geluid weergegeven door een luidspreker dan weet u zonder twijfel dat het om een reproductie gaat. Net als een instrument heeft een luidspreker zijn eigen unieke afstraling. Die wijkt echter sterk af van het afstralingspatroon van een instrument. Om die reden reageert de akoestiek van de ruimte anders op de luidspreker dan op het instrument. Om bij muziekreproductie dichter bij de beleving van een echt instrument te komen moet het afstralingspatroon van de luidspreker daarom radicaal worden gewijzigd.

Wanneer we dat weten, waarom bestaan die luidsprekers dan niet? Het antwoord daarop is dat het ontwerpen van zo'n luidspreker onmogelijk is. Fysiek gezien zit de luidspreker zichzelf namelijk altijd in de weg.

Uitvinder Leo de Klerk van Bloomline Acoustics was niet bereid zich bij deze natuurkundige beperking neer te leggen en bedacht een oplossing. Door twee weergevers met een specifiek afstralingpatroon te laten samenwerken, creëerde hij een virtuele puntbron die zich gedraagt als één rondom afstralende luidspreker. Niet alleen is het frequentiepatroon ervan in alle richtingen gelijk, de fysieke oorsprong van het geluid is bovendien niet lokaliseerbaar. Zie daar OmniWave, de "onhoorbare" luidspreker.

Ook bij spraakversterking biedt deze techniek oplossingen waar dat met conventionele luidsprekers niet of veel minder goed lukt. Met name in akoestisch moeilijke ruimtes kan OmniWave een ware uitkomst zijn.

Wilt u meer weten? Vraag een demo aan en ervaar OmniWave.