Nieuws & Weblog

Zip test nieuwe Lynx LT-DANTE

  Friday 03 March 2017, 15:53
  Nieuws

Ze zijn eindelijk binnen, de Lynx LT- DANTE kaarten. Met zo'n kaart maak je van je Aurora 8 of 16 een heuse netwerk audio-interface. Dus snel een kaart ingebouwd in onze demo Lynx Aurora 16 voor een test.

Onze Aurora had geen update nodig. De huidige firmware versie 28 werkt ook met de LT-DANTE. Dus kaartje erin, Aurora aanzetten, clock/analog out/digital in allemaal op standje "Lslot", ethernetkabeltje in de wand en ja hoor, op mijn kantoor-PC kan ik meteen alle 32 in- en 32 outputs patchen. Een typisch geval van plug & play, dus.

Om de audio te kunnen testen heb ik een patch gemaakt naar een tweede Dante apparaat. Naar een Grace m108 microfoon pre-amp (met Dante optie) op precies te zijn. Die had ik toch al ter test op mijn bureau liggen. In dit geval liep alles gewoon via ons Windows Small Business 1Gb kantoornetwerk (in theorie niet ideaal, in de praktijk werkt het prima).

Ik heb tevens getest met een Yamaha AIC128-D Dante PCIe kaart (identiek aan de Focusrite RedNet PCIeR Card) in onze oude nep-Mac. Met de hardware buffer size op 32 (44.1 kHz sample rate), heb ik volgens Logic Pro een round trip latency van slechts 2 mS… Nice!

Werkt dus allemaal prima. Geen gekraak hoorbaar op een toch wel behoorlijk verouderde computer. Zou ik de Dante Virtual Soundcard gebruiken (30 euro), dan neemt de latency toe tot minstens 4ms. Maar dat is nog altijd lang niet slecht.

Tot zover de test van de nieuwe  LT-DANTE. Dan nog wat prettige eigenschappen van Dante:

Total Recall
Na een herstart komt alles vanzelf weer in de benen. Er is geen aangesloten computer nodig om de instelling terug te zetten. Elk Dante apparaat houdt zelf zijn laatste instelling vast.

PIN
De instellingen en i/o patch van apparaten kunnen beschermd worden met een PIN code tegen ongewenste of onbedoelde aanpassingen. Zo kun je bv je surround output routing op de Aurora vastzetten, terwijl je de mic inputs van de m108 nog gewoon kunt laten routen door je assistent.

Clocking
Clocking is overzichtelijk en simpel en vereist geen aparte aansluitingen. De nauwkeurigheid van de interne clock  is erg goed. Het Precision Time Protocol (PTP) dat Dante hanteert is per definitie zeer ongevoelig voor storingen. Een externe clock kan desgewenst worden geïntegreerd maar is dus meestal geen vereiste.

Setup
Geen gehannes met IP adressen (tenzij je dat per se wilt). Dante apparatuur meldt zichzelf aan in het netwerk.

Redundancy
De meeste Dante gebaseerde apparaten, waaronder bovengenoemde twee, bieden de mogelijkheid voor interruptievrije redundantie. M.a.w., valt er een ethernet verbinding weg, dan neemt een tweede het zonder hoorbare onderbreking over.

Praten met de rest van de wereld

-       Er kan een koppeling worden gemaakt met andere audio-over-ip netwerken via AES67.
-       Dante Via: audio van apparaten zonder Dante en software routen van en naar het Dante netwerk.

Waarom verkiezen we Dante boven andere AoIP protocollen?
-       Dante bestaat 10 jaar. Het systeem is volwassen en heeft zichzelf bewezen.
-       Tientallen fabrikanten maken honderden verschillende producten met Dante.
-       Dante maakt gebruik van gewone netwerkswitches, niks speciaals nodig. Dat scheelt geld.

De conclusie is duidelijk. Wij zijn erg enthousiast over Dante. Niet alleen zijn de mogelijkheden fantastisch, in de praktijk werkt Dante eigenlijk probleemloos. Uitbreidingen zijn zeer simpel en kosteneffectief, aanpassingen aan een systeem zijn vaak met een paar muisklikken te realiseren.

Zip Boterbloem
Product Specialist