Akoestiekverbetering Gemeente Deventer

Maandag 30 juli 2018, 14:31 • 85 keer gelezen
In januari 2016 is in Deventer een nieuwbouwproject gerealiseerd met een oppervlakte van maar liefst 24.000m2. Naast het oude Stadhuis is een  indrukwekkend pand verrezen dat ondanks z'n grootte, in stijl naadloos aansluit bij de belendende gebouwen aan het Grote Kerkhof. We hebben het over het Stadhuiskwartier, het nieuwe deel van het Stadhuis van Deventer dat inmiddels de Publieksprijs 2017 voor "Beste Gebouw van het jaar" heeft gewonnen.

Een deel van de medewerkers houdt bureau in zogenaamde kantoortuinen. Er zullen altijd voor- en tegenstanders van kantoortuinen blijven bestaan. Maar in het algemeen is men het erover eens dat een beperkte galmtijd van essentieel belang is om er prettig in te kunnen werken. En die was in dit geval duidelijk te lang.

Begin december 2017 hebben wij, i.s.m. Incatro Roermond, de ruimtes 2B en 2C aan de hand van een rapport van bureau Peutz, akoestisch mogen verbeteren. Daarbij was het van belang dat het esthetisch ontwerp van de ruimte niet teveel werd aangetast. Er is daarom gekozen voor absorptiepanelen in dezelfde tint als de betonnen wanden waarop ze zijn geplaatst. Hierdoor vallen ze nauwelijks op. Een uitzondering is gemaakt voor ruimte 2C, waar een erg fraai 6-delig Artpanel met print is geplaatst.

Mark van Vilsteren, Medewerker Midd Office Facilitaire Zaken over deze aanpassing:
"We hebben twee jaar geleden een akoestiekproject met Helios gedaan. Onze raadzaal moest akoestisch dringend worden aangepast omdat vergaderen er nauwelijks mogelijk was. Dat project is naar volle tevredenheid gerealiseerd. Toen we Domein 2B en 2C akoestisch wilden laten aanpassen, lag het voor de hand Helios hiervoor opnieuw uit te nodigen. Martin Wijbenga was namens Helios gedurende het hele traject onze contactpersoon. Hij was van uur tot uur aanwezig tijdens het installeren en heeft zelfs meegeholpen met de montage. Dat werkte bijzonder goed en gaf ook alle vertrouwen in een goede afloop.

Omdat de ambtenaren tijdens de installatie moesten kunnen doorwerken, was communicatie tussen hen, de monteurs van Incatro en Martin erg belangrijk. Ondanks dat er tijdens zo'n project altijd sprake is van enige overlast, is er geen onvertogen woord gevallen.

Je kunt van de panelen in Domein 2B niet echt zeggen dat ze mooi zijn want het is nu eenmaal de bedoeling dat ze zo min mogelijk opvallen. Maar de wand met de afbeelding van het stadsgezicht van Deventer in ruimte 2C maakt de ruimte een stuk levendiger en aangenamer om in te werken.

Al met al zijn we zeer tevreden met het eindresultaat".