Akoestiekverbetering Raadzaal Deventer

  Tuesday 27 December 2016, 14:43

Na een succesvolle oplevering in de IJsselzaal, eerder dit jaar, gaf Gemeente Deventer ons de opdracht om ook de Oude Raadzaal akoestisch rustig te maken. Een meting maakte duidelijk dat de galmtijd in deze ruimte 1,5 seconden bedroeg. Te lang voor een goede verstaanbaarheid. Omdat de Oude Raadzaal wordt gebruikt voor het houden van vergaderingen, is een goede verstaanbaarheid natuurlijk essentieel.

De monumentale ruimte heeft een hoogte van ruim 5 meter wat een van de oorzaken is van de te lange galmtijd. Esthetisch bleek het niet verantwoord akoestische vlakken aan het plafond te monteren. Absorptie aan de wanden was daarom de enige optie. Om die reden werd een galmtijd van 1 seconde als acceptabel beschouwd.

We hebben de opdrachtgever vooraf een foto-impressie voorgelegd waarop men kon beoordelen of de beoogde ARTwall panelen de uitstraling  van de zaal geen geweld aan zouden doen.

Langs de bovenzijde van de panelen zijn schilderijrails geplaatst, zodat de bestaande kunstwerken teruggehangen konden worden zonder het paneel te beschadigen.