Bouw Exalto Studio's gestart

  Thursday 23 June 2016, 16:23

Het komt tegenwoordig niet vaak meer voor dat een nieuwe muziekopnamestudio van de grond af aan wordt opgebouwd. De muziekindustrie staat al jaren onder druk, wat verregaande gevolgen heeft gehad voor zowel muzikanten als opnamestudio's. Dit weerhield een binnenkort in Haarlem te openen studio er echter niet van een stoutmoedige stap te zetten. Het management van Exalto Studio's is in handen van Chief Engineer Bart Wagemakers en producer Rob van Donselaar (ja, die). De laatst genoemde hierover: "We hebben een businessmodel uitgewerkt waarbij wij als goed geoutilleerde studio, zakelijk gezien wel degelijk bestaansrecht hebben. We verwachten op korte termijn breakeven te draaien en op middellange termijn zelfs een gezond resultaat te kunnen laten zien".

De naamgever van de studio heeft de bouw helaas niet meer mogen meemaken. JP Exalto is voor veel mensen uit het vak een begrip. Als zeer kundige studiotechnicus stond hij qua ontwerp en inrichting aan de wieg van de voormalige Zeezicht Studio in Spaarnwoude. Hoewel deze Harley Davidson rijder er bij een eerste blik vervaarlijk uitzag, bleek JP in werkelijkheid de zachtmoedigheid zelve. Zijn overlijden in 2015 heeft velen diep getroffen. Studio Exalto wordt in zijn geest voortgezet.

Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden begonnen. Er is gekozen voor een doos-in-doos constructie van de gehele studio. In de studioruimte wordt een aparte drum- en zang booth geplaatst. De control room wordt voorzien van een 32 fader Rupert Neve Design 5088, compleet met Penthouse, Shelford modules en meterbrug. En last but not least, er wordt afgeluisterd op ATC SCM45A.

We verwachten dat Exalto Studio's in oktober van dit jaar operationeel is.