Sweetspot meting zonder curve fratsen

  Wednesday 24 August 2016, 18:09

De meeste muzikanten weten dat niemand zo kritisch is als hij/zij zelf op eigen werk. Dat geldt ook voor (mastering) engineers. Misschien herken je het; Je werkt al een tijd met succes in de studio. Er is geïnvesteerd in top monitors en een goede akoestiek. Toch voel je dat er nog iets aan de afluistering te verbeteren valt. De ideale combi is ook persoonlijk en een kwestie van veel uitproberen.

Na inmiddels 13 jaar m'n eigen studio begon dat gevoel op te spelen. Een even lange periode daarvoor had ik bij een grote mastering studio gewerkt met het idee dat het werken daar soms makkelijker afging. Waarschijnlijker is dat ik 'gewoon' kritischer geworden ben.

In ieder geval zette deze gedachte me aan om eens een room equalizer (elektronische ruimte correctie) te proberen. In de vorige studio hadden we zo iets tenslotte ook.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Frits bij Helios dit voorstel het eerst opperde na een gesprek over mogelijke verbetering van m'n afluistering. De laatste puntjes op de i, zeg maar, want een room eq is geen vervanger van goede akoestiek. Wel een zinvolle aanvulling, zo blijkt.

Frits kwam langs met de Trinnov, het beste op dit gebied. De studio werd ingemeten met een speciale 3D meet-microfoon welke in één klap een hele berg frequentie-, tijd- en ruimte-informatie verschaft om de room eq te ijken.

Het gaat hier om zulke details, dat het karakter van de meetmicrofoon de meting kan beïnvloeden. Een calibratie-profiel, specifiek voor de betreffende microfoon elimineert dat gelukkig. Dit profiel zat niet bij de test unit. Het werd een mooie demonstratie van de flexibiliteit en service van Trinnov. Met de unit inmiddels aan het net, regelde Frits met één telefoontje naar de fabrikant in Frankrijk een online update binnen een paar minuten. Frits toonde zich kundig in een vlotte calibratie en de hele installatie verliep soepel *.

Het 'rommelen' aan je (afluister-) referentie kan je gek maken. De vele instelmogelijkheden van de Trinnov om de correctie curve weer naar smaak aan te passen, gaven me het idee dat m'n hele referentie op losse schroeven kwam te staan en er geen absolute waarheid bestaat.

Gelukkig duurde dit niet lang en vond ik al snel rust bij een gemiddelde van enkele metingen nabij de sweetspot. Dit resulteert in een correctie die rekening houdt met wat bewegingsruimte rond de sweetspot. Ook handig voor als er af en toe een klant naast je zit.

Misschien was het goed dat ik mezelf tot deze keuze heb gebracht voor de vakantie. Even er uit en dan met de nieuwe referentie verder werken zonder nog om te kijken. EN, het meest belangrijk, me daar meteen thuis bij voelen. Ook nu nog, een paar maanden later, het klopt gewoon!

Frits, dank je dat je me de kans hebt gegeven de Trinnov zichzelf te laten bewijzen.

Peter van 't Riet

Finetune, Soest
info(at)finetune.nl


* Elke Trinnov 3D meetmicrofoon heeft een eigen, specifieke curve die na meting in de fabriek, door de fabrikant wordt gearchiveerd. Dit houdt in dat de serienummers van een Trinnov Room Optimizer (ST2/MC/D-MON) en de 3D microfoon met elkaar worden gematcht. In Peters geval waren de twee niet gematcht en zorgde Trinnov daarvoor door op afstand (IP verbinding met Parijs) de software van de ST-2 aan te passen (Red.).