Film Academie kiest voor Dante netwerk

  Tuesday 12 December 2017, 13:27

In de zomer van 2017 is het audionetwerk van de Nederlandse Film Academie (hierna NFA) volledig op de schop gegaan. Ruim een jaar ervoor werd door Ben Zijlstra en Michel Schöpping al nagedacht over hoe een nieuwe structuur er uit moest gaan zien. Als vaste leverancier van audioapparatuur werden ook wij betrokken in het overleg. Onze visie was dat Dante voor hen het perfecte systeem zou kunnen zijn. Belangrijkste redenen: betrouwbaarheid, flexibeliteit en schaalbaarheid. Een niet onbelangrijk voordeel was dat met Dante de infrastructuur (bekabeling) sterk werd vereenvoudigd.

Vanzelfsprekend werd er door beide mannen met een kritische blik naar deze relatief nieuwe ontwikkeling gekeken. Als leverancier waren wij inmiddels al volledig overtuigd van de stabiliteit van Dante. We hadden namelijk ruime ervaring opgedaan bij de levering van Dante systemen aan onder andere de Theaterschool Amsterdam, Conservatorium Den Haag en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Om NFA te tonen wat Dante te bieden heeft, besloten we een testopstelling ter beschikking te stellen waarbij onze Zip Boterbloem het geheel technisch begeleidde. Die exercitie overtuigde volledig.

In de zomer van 2017 is het Dante netwerk uiteindelijk geïnstalleerd. Een combinatie van 10x Focusrite HD32R (Dante from/to Pro Tools HDX), 11x Lynx Aurora 8 (Dante from/to analogue/AES) en 2x Grace Design m108 (Mic/Line pre to Dante). Eind 2017 is nog een tweetal AVID MTRX I/O's aan het netwerk toegevoegd.

Michel Schöpping: "Ik ben erg blij dat we door Helios op het "Dante spoor" zijn gezet. Dit systeem is werkelijk een droom die uitkomt. Alle studio's staan nu met elkaar in verbinding. In de SER (Serverruimte) worden alle Pro Tools HDX systemen middels Focusrite RedNet converters naar Dante vertaald. Vanaf daar kun je d.m.v. Ethernetkabels, met alle audiolijnen het hele gebouw door. In principe is de Dante matrix eenvoudig op te zetten en aan te passen. Toch merk ik dat docenten nog wel even moeten wennen aan alle extra functionaliteit en mogelijkheden die ze nu tot hun beschikking hebben. Ook de studenten hebben, zoals te verwachten, de neiging tot experimenteren waardoor de Dante software matrix soms ontregeld raakt. Alle mogelijke presets zijn op te slaan en op elk willekeurig moment op te roepen; zowel op 'apparaat'- als op 'matrix'-niveau. Het is slechts een kwestie van het terugzetten van de default settings van de studio's en alles draait weer als vanouds.

Wat ook geweldig is, is dat je op elk moment en op elke plek kunt uitbreiden. Zoals nu met onze nieuwe AVID MTRX converters. Die prikken we simpelweg op een switch en het volgende moment heb je alle I/O's ervan, overal tot je beschikking.

Wij zijn bijzonder blij met de keuze voor Dante. Het is echt een fantastisch systeem."